Collectie

De collectie van het Bilderdijk Museum bevat niet alleen handschriften van Bilderdijk (brieven en kladaantekeningen) maar ook bijzondere attributen waaronder afgietsels van Bilderdijks rechterhand.

Verder heeft het museum ook portretten, tekeningen, gravures en andere kunstvoorwerpen, van onder anderen Hendrik Willem Schweickhardt, Joannes van Dreght, Aert Schouman en andere vooraanstaande kunstenaars uit de tijd rond 1800.
Deze kunstcollectie is mede gebaseerd op de verzameling van J.F.M. Sterck die in 1931 is aangekocht, en daarnaast op diverse veilingaankopen, legaten en schenkingen.

De kunstvoorwerpen staan beschreven in Het Bilderdijk-Museum. Catalogus van kunstvoorwerpen, van Ton Geerts. Dit boek is te koop in het museum. Andere publicaties over Bilderdijk zijn ook in het museum in te zien en te koop.

De collectie boeken van en over Willem Bilderdijk is raadpleegbaar via de catalogus van de Bibliotheek van de Vrije Universiteit.

Het museum is op afspraak te bezoeken

Vereniging

De collectie van het museum wordt beheerd door de Bilderdijk-vereniging. Deze vereniging is in 1908 opgericht ter bevordering van onderzoek naar de persoon, het werk en de omgeving van de dichter en denker Willem Bilderdijk.

De vereniging geeft ook een tijdschrift uit over Bilderdijk, en organiseert regelmatig lezingen en jaarvergaderingen.